Allmänna villkor för inkomstrelaterad dagpenning
OBS! På grund av lagändringar kommer arbetsvillkoret som berättigar till inkomstrelaterad dagpenning att förlängas till 12 månader från och med 2.9.2024. I fortsättningen uppstår rätten till inkomstrelaterad dagpenning då du under ditt medlemskap i arbetslöshetskassan har uppfyllt arbetsvillkoret på 12 månader inom en 28 månaders granskningsperiod. Samtidigt kommer arbetsvillkoret att "euroiseras", d.v.s. bli inkomstbaserat. Arbetsvillkoret kommer inte längre att bero på antalet arbetstimmar som föregått arbetslösheten. Istället bedöms uppfyllandet av arbetsvillkoret enbart baserat på lönen. Läs mer om lagändringarna här.
Du kan få inkomstrelaterad dagpenning om medlemskapsvillkoret samt arbetsvillkoret uppfylls. För att ha rättighet till inkomstrelaterad dagpenning bör du också ha anmält dig som arbetslös arbetssökande hos TE-byrån förutsatt att det inte finns andra hinder för utbetalning.
Utöver arbetslösa ska de som blivit permitterade och de som arbetar deltid anmäla sig som heltidsarbetssökande på TE-kontoret. Du måste registrera dig som arbetssökande senast den dag du börjar ansöka om dagpenning. Dagpenning ska sökas inom tre månader.
Medlemskapsvillkoret
Tidsfristen du måste vara oavbrutet som medlem i arbetslöshetskassan för att vara berättigad inkomstrelaterad dagpenning. (Läs mer här: "Medlemskapsvillkoret"
Arbetsvillkoret
Tiden du måste vara i ett avlönat arbete för att vara berättigad inkomstrelaterad dagpenning. Arbetsvillkoret kan endast uppfyllas under medlemstiden på arbetslöshetskassan.
Arbetsvillkoret som berättigar till inkomstrelaterad dagpenning förlängdes från 6 till 12 månader från och med 2.9.2024. Du ska uppfylla följande:
12-månaders inkomstrelaterat arbetsvillkor ifall arbetsvillkoret har delvis eller i helhet ackumulerats den 2.9.2024 eller efter. (Läs mer här: "12 månaders inkomstbaserat arbetsvillkor") |
26-veckors (ca. 6 månader) timbaserat arbetsvillkor ifall den sista veckan som beaktas i arbetsvillkoret upphör senast den 1.9. 2024. (Läs mer här: "Timbaserat arbetsvillkor 26 veckor") |
Både tim- och inkomstbaserat ackumulerad arbetstid kan beaktas i arbetsvillkoret. Arbetsvillkoret behöver inte ackumuleras från kontinuerligt arbete utan kan ackumuleras under den 28 månader långa granskningsperioden.
Medlemskapsvillkoret är 12 månader från och med den 2.9.2024. 12 månaders arbetsvillkor tillämpas ifall rätten till inkomstrelaterad dagpenning uppfylls under det nya inkomstbaserade 12 månaders arbetsvillkoret.
Till medlemskapsvillkoret beaktas även medlemstiden i en annan arbetslöshetskassa ifall du har anslutit dej till Servicebranschernas arbetslöshetskassa inom 30 dagar från att du utträtt från den föregående arbetslöshetskassan.
Medlemskapsvillkoret är 26 veckor ända till den 1.9.2024, d.v.s. ungefär 6 månader.
Arbetsvillkoret för att få inkomstrelaterad dagpenning är fr.o.m. 2.9.2024 12 månader. Arbetsvillkoret är inkomstbaserat, d.v.s. ackumuleras på basen av den lön som betalas för arbete. I arbetsvillkoret beaktas den kalendermånad då lönen utbetalas.
Du måste uppfylla 12 månaders arbets- och medlemsvillkor, om ditt arbetsvillkor helt eller delvis har ackumulerats av lön för arbete som gjorts 2.9.2024 eller senare.
Arbetsvillkoret ackumuleras på följande vis:
- Om din lön är minst 930 euro, ackumuleras en hel arbetsmånad i arbetsvillkoret.
- Om din lön är 465-929 euro, ackumuleras en halv arbetsmånad i arbetsvillkoret.
Två halva arbetsmånader motsvarar en hel arbetsmånad. Arbetsvillkoret kan t.ex. uppfyllas av 11 hela arbetsmånader och två halva arbetsmånader som du ackumulerat under granskningsperioden.
Arbetsvillkoret behöver inte uppfyllas utan avbrott. Alla arbetsmånader som ackumulerats under granskningsperioden på 28 månader beaktas i arbetsvillkoret. OBS! Endast arbete som utförts under arbetslöshetskassans medlemstid beaktas i arbetsvillkoret.
Om arbetsvillkoret innehåller timbaserade arbetsveckor som ackumulerats innan 2.9.2024, och arbetsmånader fr.o.m. 2.9.2024 och senare, omvandlas de timbaserade veckorna till arbetsmånader. Omvandlingen sker så att 4 arbetsveckor alltid utgör en arbetsmånad. Av de återstående veckorna utgör 1-2 veckor en halv arbetsmånad och 3 veckor en hel arbetsmånad.
Mer information om det inkomstbaserade arbetsvillkoret hittar du på TYJ:s hemsida.
Arbetsvillkoret som berättigar till dagpenning är 26 veckor, om den sista veckan som beaktats i arbetsvillkoret upphör den 1.9.2024 eller innan.
Arbetsvillkoret ackumuleras baserat på arbetstid fram till 1.9.2024. Till arbetsvillkoret beaktas kalenderveckor under vilka det förekommit minst 18 timmars arbete eller annan betald tid (t.ex. årlig semester eller betald sjuktid).
Arbetsvillkoret ska uppfyllas under den 28 månader långa granskningsperioden. Granskningsperioden räknas vanligtvis baklänges från och med registreringen som arbetssökande. Vid behov kan granskningsperioden förlängas av godtagbara skäl som t.ex. föräldraledighet, vårdledighet, olika perioder av arbetsoförmåga och heltidsstudier. Granskningsperioden kan förlängas till högst sju år.
De arbetsveckor som ackumulerats på timbasis fram till den 1.9.2024 kommer att beaktas som en del av den inkomstbaserade 12-månadersarbetsvillkoret med att ändra arbetsveckor till arbetsmånader. Omräkningen sker så att 4 arbetsveckor alltid utgör en arbetsmånad. Av de återstående veckorna utgör 1-2 veckor en halv och 3 veckor en hel arbetsmånad till arbetsvillkoret.
Grunddel
Den inkomstrelaterade dagpenningen består av en grunddel och en förtjänstdel. Den inkomstrelaterade dagpenningens grunddel är lika stor för alla och den fulla dagpenningen är alltid minst lika stor som grunddelen. Grunddelen är 37,21 € per dag. Grunddelen är lika stor som grunddagpenningen som betalas av FPA.
Förtjänstdelen
Förtjänstdelen som läggs till grunddelen är beroende av dina inkomster. Förtjänstdelen är 45 % av skillnaden mellan din daglön och grunddelen. Om din månadslön är högre än 3 534,95 €, är förtjänstdelen för den del av lönen som överskrider denna gräns 20 %.
Den inkomstrelaterade dagpenningens belopp fastställs på basis av inkomsterna under tiden omedelbart före arbetslösheten. I beräkningen beaktas de fasta löneinkomsterna för 26 veckor som uppfyller arbetsvillkoret. Också lönen under semester- och sjukdomsperioder beaktas i beräkningen under tiden för arbetsvillkoret. Om din arbetstid är förkortad på grund av deltidspension, delinvalidpension, partiell vårdledighet eller partiell sjukdagpenning, fastställs beloppet för tiden innan detta. I dessa fall ska du lämna in ett löneintyg för tiden som räknas med i arbetsvillkoret.
Endast etablerad inkomst beaktas i beräkningen. Till exempel bonusar som grundar sig på arbetsgivarens resultat eller semesterlön och semesterersättning är inte etablerad inkomst, så de beaktas inte i beräkningen.
Ett procentuellt avdrag på lönen görs innan dagpenningen fastställs. Avdraget motsvarar löntagarens arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringsavgift samt sjukförsäkringens dagpenningsavgift (3,76 % år 2024). Följaktligen är den lön som ligger till grund för fastställandet av dagpenningen alltid lägre än den faktiska genomsnittliga månadslönen.
Den fulla inkomstrelaterade dagpenningen är som högst 90 % av den dagslön som ligger till grund för dagpenningen. Om du får förhöjd förtjänstdel för tiden för en sysselsättningsfrämjande tjänst, kan dagpenningen uppgå till högst samma belopp som den lön som ligger till grund för dagpenningen.
Graderingen av den inkomstrelaterade dagpenningen
Gradering av den inkomstrelaterade dagpenningen innebär att storleken på dagpenningen sjunker i takt med den tid arbetslösheten räcker. Den inkomstrelaterade dagpenningen graderas om dagpenningen har beräknats enligt det nya inkomstbaserade arbetsvillkoret 2.9.2024 eller senare. Om utbetalningen av dagpenningen har påbörjats innan lagändringen har trätt i kraft, graderas dagpenningen inte.
Storleken på dagpenningen minskar till:
- 80% av den fulla dagpenningen efter 40 förmånsdagar (ca. 8 veckor)
- 75% av den fulla dagpenningen efter 170 förmånsdagar (ca. 34 veckor)
Den inkomstrelaterade dagpenningen är alltid minst lika stor som FPA:s grunddagpenning. Dagpenningens belopp återgår till sitt fulla belopp när du uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader igen och maximitiden börjar från början.
Du kan testa hur graderingen påverkar din dagpenning med räknaren på TYJ:s hemsida.
Ny fastställs om dagpenning
Din dagpenning fastställs på nytt då arbetsvillkoret fylls, om det gått ett år eller mer sedan dagpenningen senast fastställdes och utbetalningen inleddes. Om du hinner ackumulera arbetsvillkoret på 26 veckor på nytt inom ett år från senaste gång beloppet fastställts och från den första betalda dagen, fastställs dagpenningens nivå inte på nytt och ingen ny självrisktid tas heller ut.
Beskattning
På arbetslöshetsförmånen betalas skatt. Läs mer om beskattning av inkomstrelaterad dagpenning här.
Dagpenningskalkylator
Du kan räkna ut en uppskattning av beloppet för din dagpenning med TYJ:s dagpenningskalkylator eller med kalkylatorn i vår e-tjänst.
TE-tjänster
Du kan läsa här hur TE-tjänster påverkar din dagpenning.
Inkomstrelaterad dagpenning betalas ut för fem dagar i veckan. Maximitiden beror på din arbetshistorik. Maximitiden för den inkomstrelaterade dagpenningen börjar från början alltid då arbetsvillkoret på 26 veckor uppfylls på nytt.
Maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning är:
- 300 dagar, om din arbetshistoria är kortare än tre år vid arbetslöshetens början.
- 400 dagar, om din arbetshistoria är längre än tre år vid arbetslöshetens början.
- 500 dagar, om du är minst 58 år då du uppfyller arbetsvillkoret och du har arbetat minst 5 år under de senaste 20 åren. Du kan ha rätt till 500 dagar också ifall dagpenningens maximitid har börjat före 1.1.2017.
Rätt till tilläggsdagar
Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas för s.k. tilläggsdagar efter att maximitiden uppfyllts till slutet av den kalendermånad då du fyller 65 år. Du kan få rätt till tilläggsdagar om
- du är född åren 1955–1956 och har fyllt 60 år innan maximitiden för dagpenningen uppnås
- du är född åren 1957–1960 och har fyllt 61 år innan maximitiden för dagpenningen uppnås
- du är född år 1961 eller senare och har fyllt 62 år innan maximitiden uppnås
Ålderskravet anses vara uppfyllt även om du fyller 60, 61 eller 62 år samma dag som maximitiden uppfylls.
Dessutom förutsätts att du har arbetat minst 5 år under de senaste 20 åren. Arbetslöshetskassan granskar din rätt till tilläggsdagar i det skede då maximitiden för dagpenning uppnås.
Inkomstrelaterad dagpenning är en förmån och beskattas på ett annat sätt än lön.
I enlighet med Skatteförvaltningens anvisningar innehålls minst 25 % i skatt på den inkomstrelaterade dagpenningen om kassan har beskattningsuppgifter som grundar sig på löneinkomster.
Om du vill kan du beställa ett ändringsskattekort för förmån från Skatteförvaltningen. Det går behändigt att beställa till exempel i Skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. När du väljer Servicebranschernas arbetslöshetskassa som betalare av förmånen i e-tjänsten, får arbetslöshetskassan ändringsskattekortets uppgifter elektroniskt följande dag.
Observera att ändringsskattekortet bör vara uttryckligen för förmån. Om ändringsskattekortet är för löneinkomst görs en förskottsinnehållning på 25 % av förmånen.
Läs mer om beskattning av arbetslöshetsförmåner på Skatteförvaltningenswebb sidor.
Självrisktid tas ut då du för första gången ansöker om inkomstrelaterad dagpenning eller då ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt.
Självrisktid tas dock inte om ditt 26 veckors arbetsvillkor uppfylls igen före den 2.9.2024, det har gått mindre än ett år sedan början av föregående dagpenningsperiod (första betalda dagen) och självrisktiden togs ut i början av den.
Självrisktiden är en tid som motsvarar sju arbetslöshetsdagar och för den tiden utbetalas inte inkomstrelaterad dagpenning. Självrisktid kan beaktas endast för sådan tid då din jobbsökning varit i kraft hos TE-byrån, och det inte finns andra hinder för utbetalning av dagpenningen, såsom exempelvis karens. Självrisktiden kan ackumuleras högst fem dagar per vecka.
För en deltidsanställd räknas självrisktiden i timmar. Till självrisktiden räknas skillnaden mellan den fulla arbetstiden och de timmar du arbetat, och självrisktiden uppfylls då ett timantal som motsvarar sju arbetsdagar uppnås.Självrisktiden ska ackumuleras under åtta på varandra följande kalenderveckor. Den kan inte räknas för sådan tid då arbetstiden överskrider 80 % av heltidsarbetstagarens maximala arbetstid.
Ett exempel
Självrisktiden på sju dagar ska uppfyllas under högst åtta på varandra följande kalenderveckor. Självriskdagar som ligger över åtta veckor tillbaka i tiden kan vi inte längre beakta. Om du till exempel samlar ihop sex självriskdagar på åtta veckor och du får den sjunde självriskdagen först den nionde veckan, är antalet insamlade självriskdagar fortfarande sex, eftersom den självriskdag som samlats in under den första veckan inte längre kan räknas med.
Med karens avses en bestämd tid utan ersättning som fastställs av arbets- och näringsbyrån.Under karenstiden utbetalas ingen dagpenning och det är inte heller möjligt att ta ut självrisktid. Karensens längd varierar från 7 till 45 dagar beroende på dess grund. Du kan läsa mer om ämnet på TE-byråns webbsidor.
Semester, semesterlön och semesterpenning kan minska beloppet för dagpenningen eller förhindra utbetalningen av den helt och hållet. Hur de påverkar beror på huruvida semestern och ersättningarna för den har ackumulerats av heltids- eller deltidsarbete.
Om du är permitterad från ett heltidsarbete, har du inte rätt till dagpenning under semestern. Som heltidsarbete räknas ett arbete vars arbetstid överskrider 80 % av arbetstiden enligt kollektivavtalet. Ange semesterperioden i ansökan.
För semester som tjänats in under deltidsarbete har du rätt till arbetslöshetsdagpenning under förutsättning att din jobbsökning är i kraft hos TE-byrån. Semesterdagarna anges i ansökan i enlighet med de utbetalda semestertimmarna. Semesterlönen och semesterpenningen beaktas i jämkningen under den ansökningsperiod då de har betalats in på sökandens konto.Som deltidsarbete betraktas ett arbete där arbetstiden enligt arbetsavtalet uppgår till högst 80 % av helhetsarbetstiden enligt kollektivavtalet. Läs mer om jämkad dagpenning eller rätten till dagpenning vid permittering.
OBS! Gäller endast semesterersättning från heltidsarbete som varat längre än två veckor från och med den 1.1.2024 eller senare.
Om du får semesterersättning i slutet av en heltidsanställning som varat mer än 2 veckor är det inkomst som periodiseras. Du har inte rätt till dagpenning för den tid under vilken semesterersättningen periodiseras. Det finns inte heller någon självrisk under periodiseringen.
Periodisering innebär att den utbetalda semesterlönen divideras med den genomsnittliga dagslönen från ditt arbete. På så sätt kan du räkna ut hur många dagar den utbetalda ersättningen motsvarar. Antalet dagar motsvarar den period som du inte har rätt till dagpenning.
Semesterersättning som motsvarar en månadslön hindrar dig från att få arbetslöshetsersättning i ungefär en månad.
Endast vardagar beaktas för perioden, det vill säga max 5 dagar i veckan.
Exempel #1
Din dagslön är 100 €/dag. Du får 1 000 euro semesterersättning när anställningsförhållandet upphör. Semesterersättningen motsvarar 10 dagars lön (1000 € : 100 € = 10 dagar). Din ansökan om dagpenning kommer att avvisas i tio arbetsdagar (inkomstdagpenning betalas 5 dagar/kalendervecka) från och med anställningsförhållandets slut.
Exempel #2
Din heltidsanställning, som varat mer än två veckor, upphör söndagen den 7.1.2024. Du har registrerat dig på TE-byrån som arbetssökande från och med den 8.1.2024. Du får 1 000 € i semesterersättning för oanvänd semester. Du har inte fått inkomstrelaterad dagpenning tidigare, så innan du får inkomstrelaterad dagpenning tas en 7 dagars självrisktid efter att semesterersättningen har periodiserats.
Du har fått semesterersättning på 1 000 € och din beräknade dagslön är 100 €. Periodiseringen av semesterersättning är 10 arbetsdagar (1000 €: 100 € = 10 dagar). Din semesterersättning kommer att periodiseras från dagen efter att anställningsförhållandet upphört, det vill säga från den 8.1.2024. Periodiseringen är 10 arbetsdagar lång, vilket innebär att du från 8-19.1.2024 inte har rätt till inkomstrelaterad dagpenning.
Självrisken tas efter att semesterersättningen har periodiserats, det vill säga från och med den 20 januari 2024. Till självrisktiden räknas endast vardagar och den är 7 vardagar (från 1.1.2024). Din självrisktid på sju vardagar löper mellan den 20-30.1.2024.
Du får inkomstrelaterad dagpenning från och med den 31 januari 2024.