Studier och dagpenning
I vissa situationer kan en mottagare av inkomstrelaterad dagpenning även ha rätt att utföra heltidsstudier samtidigt som man får arbetslöshetsersättning. Arbetslöshetsersättning kan även betalas för studier som av arbetskraftsmyndigheten tolkas som deltidsstudier.
Kontakta arbetskraftsmyndigheten om du vill börja studera medan du är arbetslös eller om dina studier är på hälft när du registrerar dig som arbetssökande. Arbetslöshetskassan behöver alltid ett medgivande utlåtande från arbetskraftsmyndigheten för att kunna betala inkomstrelaterad dagpenning under studietiden.
Utöver de sysselsättningsfrämjande tjänsterna kan du även ha rätt att få inkomstrelaterad dagpenning under deltidsstudier eller kortvariga studier. Ifall du påbörjar studier medan du är arbetslös anmäl alltid om det till arbetskraftsmyndigheten innan studierna börjar. Arbetskraftsmyndigheten utreder studiernas inverkan på arbetslöshetsersättningen.
Deltidsstudier anses vara studier som är mindre till omfattningen eller har kortare varaktighet. Arbetskraftsmyndigheten gör en bedömning om studierna anses utföras på deltid. Du har rätt till arbetslöshetsersättning under frivilliga studier som tolkas som deltidsstudier. Ingen förhöjd kostnadsersättning betalas under deltidsstudier.
Kortvariga studier menar studier som varar högst sex månader. Arbetskraftsmyndigheten kan bevilja rätt att studera kortvarigt med dagpenning om studierna uppfyller de kriterier som ställs för dem d.v.s. den sökande är minst 25 år gammal och är en arbetslös arbetssökande.
Kortvariga studier eller deltidsstudier har inte en inverkan på ditt arbetslöshetsskydd ifall du är färdig att ta emot heltidsarbete under studietiden. De studier du genomför samtidigt som du får arbetslöshetsersättning ska uppfylla de krav som arbetskraftsmyndigheten ställer för studierna, stöda din yrkeskompetens och förbättra dina möjligheter till anställning.
Kontakta alltid arbetskraftsmyndigheten innan utbildningen påbörjas. Du kan bekanta dig med de olika möjligheterna att studera medan du är arbetslös på Jobbmarknadens webbplats.
Under heltidsstudier har du endast rätt till inkomstrelaterad dagpenning om studierna har överenskommits med arbetskraftsmyndigheten. Du kan söka dig till studier om arbetskraftsmyndigheten har bedömt att studierna uppfyller de kriterier som ställts för dem och att studierna främjar din möjlighet till anställning. Dessutom ska du uppfylla de allmänna kraven för att få dagpenning och vara minst 25 år.
Arbetskraftsmyndighetens beslut om att stödja frivilliga studier med arbetslöshetsersättning ska oftast fattas innan studierna kan påbörjas. Arbetskraftsmyndigheten meddelar arbetslöshetskassan de uppgifter som behövs för utbetalningen i ett arbetskraftspolitiskt utlåtande.
Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut högst 24 månader under heltidsstudier. Om studierna pågår i mer än två år ska den återstående tiden av studierna genomföras till exempel med hjälp av studiestöd.
Om maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning uppfylls medan frivilliga studier fortfarande pågår, överförs utbetalning av arbetslöshetsersättningen till FPA:s arbetsmarknadsstöd. Den maximala tiden för inkomstrelaterad dagpenning kan börja först på nytt efter att studierna är avslutade även om arbetsvillkoret uppfylls tidigare.
Läs mera om studier med arbetslöshetsersättning på Jobbmarknadens webbplats
OBS! Arbetslöshetsersättningens förhöjda förtjänstdel slopas från och med den 1.1.2025. Den förhöjda förtjänstdelen av arbetslöshetsersättningen kan betalas ut år 2025 i situationer då den sysselsättningsfrämjande tjänsten har påbörjats senast den 31.12. 2024.
Den ökade förhöjda förtjänstdelen kan endast betalas ut för perioder då du deltagit i sysselsättningsfrämjande tjänster. Det finns ingen rätt till förhöjd förtjänstdel vid deltids- eller kortvariga studier. Den förhöjda förtjänstdelen betalas ut under högst 200 dagar.
Beloppet på den förhöjda förtjänstdelen beror på nivån på din dagpenning. Den förhöjda förtjänstdelen är 55 % av skillnaden mellan dagslönen och grunddelen (37,21 € fr.o.m. 1.1.2023). Om din månadslön är högre än 3 534,95 € (fr.o.m. 1.1.2023) är den förhöjda förtjänstdelen för den del av lönen som överstiger denna gräns 25 %.